De “Sunny 500.be” is een ultra-endurance chalange, geen race. De bedoeling is om in één rit de tocht van 500 km af te ronden. Snelheid, aantal pauzes en lengte van deze pauzes maken niets uit. Wil je alleen fietsen of in een groep, ook dit is je eigen keuze.


Niet zeker of je 500 km aan kunt?

Denk je dat de tocht wat hoog gegrepen is voor jou? Geen zorgen, de route start aan een treinstation. Er zijn bijna overal mogelijkheden om de trein terug naar de start te nemen.

Wil je wat meer tijd? Geen enkel probleem! Om als finisher gezien te worden doen je binnen de 48 uur aankomen, maar als je er meer tijd voor wilt nemen mag dit zeker ook.

Als je er een bikepacking trip van wilt maken kun je ook eens op welcome to my garden kijken voor tuinen waar je gratis en legaal kunt kamperen. Heb je geen bikepacking materiaal, dan kun je me contacteren voor huur-materiaal.

Ontstaan van het event

Ongeveer een jaar geleden kondigde ik mijn gekke idee al aan op Facebook. Ik wou de Festive 500 in één rit uitrijden en nodigde uit om dit samen met mij te doen. Spijtig genoeg werd er in de tussentijd een avondklok in het leven geroepen en moest ik mijn idee noodgedwongen opbergen.

Op het nieuws dat het in december noodgedwongen geannuleerd werd kreeg ik verscheidene reacties van mensen die het wel zaten zitten om de uitdaging in het voorjaar aan te gaan. zo ontstond het idee om rond de langste dagen van het jaar deze rit van 500 km opnieuw te organiseren. En zo ziet de “Sunny 500.be” het levenslicht.

De route

Haspengouw

Vanuit Luik leidt de route ons noordwaards, richting Limburg. Hier worden we getrakteerd op de Haspengouwse boerenbuiten. De bloesems zijn alwaar van de bomen verdwenen, maar dat maakt het landschap zeker niet minder mooi. We komen over treinbedding die ooit het belangrijkste transport voor het fruit is geweest. Deze leidt ons ook langs een oude stroopfabriek in Borgloon.

Iedere Deelnemer zal na afloop een beloning krijgen, ook degenen die er niet in slagen de uitdaging tot een goed einde te brengen. Uiteraard zal de beloning voor de finishers dit wel weerspiegelen. Bewijs van het uitrijden van de rit gebeurt op basis van een GPX-opname die je dient in te dienen.

De route leidt langs alles wat Belgisch is. Op de kust en kempen na kom je langs zowat alle landschappen die je verwacht in ons kleine landje. De Ardennen, Haspengouwse velden, kanalen, rivieren, … Alles komt aan bod. De route doorkruist idyllische dorpjes, maar gaat ook dwars door onze steden met historische gebouwen, hoge kantoorgebouwen en mooie parken.

Dwars door onze hoofdstad

Eens voorbij Sint-Truiden komen we steeds meer lintbebouwing tegen. Maar natuurlijk blijven we ook nog veel groene gebieden doorkruisen.

Brussel fietsen we binnen via het mooie Tervuren en doorkruisen we met oog voor enkele monumentale mijlpalen.

De Ardennen

Een aspect van België dat zeker niet mag missen zijn uiteraard de Ardennen. En deze slaan we dus ook zeker niet over! In de helft van de rit doen we de Vlaamse Ardennen alvast aan, met enkele Wielerklassiekers die in deze streek gelegen zijn.

Het laatste gedeelte van de rit is nog een doorbijter, want dan gaan we nog eventjes doorheen de Waalse Ardennen in de provincie Luik. Deze rijden we in via het pittoreske stadje Durbuy. Voor de laatste stukjes klimmen eraan komen kun je wel eventjes tot rust komen aan de waterval van Coo.