Fietsreistips: zo maak je je kleren op de weg schoon en droog
Essentiële technieken voor hygiëne tijdens je volgende fietsreis

Als je een fietsreis aan het plannen bent, weet je dat schone kleren moeilijk te vinden kunnen zijn. Of je nu kampeert, in een hostel verblijft of gewoon in de wildernis slaapt, het kan moeilijk zijn om je kleren schoon en fris te houden zonder toegang tot een wasmachine.

Maar maak je geen zorgen - met een beetje kennis en wat moeite kun je je kleren ook tijdens de meest uitdagende fietsreizen schoon en fris houden. Zo doe je dat:

Je kleren schoonmaken

  1. Gebruik biologisch afbreekbare zeep: Als je je kleren in rivieren, meren of andere wateren wilt wassen, gebruik dan een biologisch afbreekbare zeep die het milieu niet schaadt. Een goede optie is Sea to Summit Wilderness Wash, speciaal ontworpen voor gebruik in de buitenlucht.

  2. Scrub en scrub: Om je kleren schoon te krijgen zonder wasmachine, moet je ze met de hand schrobben. Gebruik een kleine borstel of spons om vuil en vuiligheid weg te schrobben en spoel grondig om alle zeepresten te verwijderen.

Je kleren drogen

Laat je kleren drogen: Als je je kleren hebt gewassen, moet je ze laten drogen. Afhankelijk van het weer en de locatie kan dit gemakkelijker gezegd dan gedaan zijn. Sommige opties om je kleren te laten drogen zijn ze op een waslijn of touw hangen, gebruik maken van een kledingrek of ze bij een warmtebron plaatsen.

Draag je kleren meer dan één keer: Om het aantal wasbeurten te verminderen, kun je proberen om je kleren meer dan één keer te dragen voordat je ze wast. Dit geldt vooral voor items als sokken en ondergoed, die meerdere keren gedragen kunnen worden voordat ze gewassen moeten worden.

Gebruik een waslijn: Als je een waslijn of touw tot je beschikking hebt, kun je je natte kleren erop hangen en ze laten drogen in de lucht. Dit is een geweldige manier om je kleren te laten drogen als je geen toegang hebt tot een warmtebron of een kledingrek.

Droog je kleren binnen in je slaapzak: Als je echt in de knel zit, kun je je kleren drogen door ze binnen in je slaapzak te plaatsen. De warmte van je lichaam zal helpen om het vocht uit de kleren te verdampen, en ze zouden 's ochtends droog moeten zijn.

Vergeet niet om altijd de principes van Leave No Trace te volgen bij het schoonmaken en drogen van je kleren, en wees bewust van de impact die je activiteiten kunnen hebben op het milieu. Met een beetje planning en veel werkkracht kun je je kleren schoon en fris houden, zelfs tijdens de meest uitdagende fietsreizen.

in News
Gert Pellin EZ, Gert Pellin 19 December, 2022
Share this post
Tags
Wild camping in Europe: the ultimate bikepacking experience with alternative camping methods for each country
The best tips and tricks for camping off the beaten path