Wat betekent D, T en waterkolom in de context van tenten?
Een gids voor het begrijpen van belangrijke termen bij het kiezen van een tent

Hoofding: Wat betekent 20D, 15D, 10D, ...?

De term "denier" wordt gebruikt om de dikte of sterkte van nylon te beschrijven, vooral in de context van tenten. Het geeft aan hoeveel gram een draad van 1 kilometer lang weegt. Dus hoe hoger het denier-aantal, hoe dikker en sterker de stof zal zijn.

Nylon tenten met een hoog denier-aantal zullen meestal duurzamer zijn en beter bestand tegen scheuren en slijtage dan tenten met een lager denier-aantal. Echter, tenten met een hoog denier-aantal zijn meestal ook zwaarder en minder flexibel dan tenten met een lager denier-aantal.

Bij het kiezen van een nylon tent is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen sterkte, gewicht en flexibiliteit. Als je bijvoorbeeld een ultralichte tent nodig hebt voor backpacking, kan een tent met een lager denier-aantal een goede keuze zijn. Maar als je een tent nodig hebt voor langere expedities of voor gebruik in extreme omstandigheden, kan een tent met een hoog denier-aantal beter geschikt zijn.

In de praktijk komt het erop neer dat een hoog denier-aantal betekent dat de stof steviger is, terwijl een lager denier-aantal betekent dat de stof zachter en soepeler is. Het is aan jou om te bepalen welke eigenschappen het beste bij je behoeften passen.

Wat betekent 210T of 210 threads per square inch?

Bij sommige tenten en andere outdoor benodigdheden zie je in plaats van een D-waarde een T-waarde.

De term "threads per square inch" (T) geeft aan hoeveel draden er in een vierkante inch zitten. Een tent met een waarde van 210T -- Zoals de Cloud Up 1 210T -- heeft dus 210 draden per vierkante inch. Deze waarde kan worden gebruikt om de dichtheid van het materiaal te bepalen. Er bestaat een relatie tussen denier en threads per vierkante inch, omdat de dikte van de draden (denier) ook bepaalt hoeveel draden er in een vierkante inch zitten.

Wat is waterkolom?

De waterkolom is een term die wordt gebruikt om de waterdichtheid van een materiaal te meten. Het wordt uitgedrukt in millimeter (mm) en geeft aan hoeveel waterdruk het materiaal kan weerstaan voordat het begint te lekken. Hoe hoger de waterkolom, hoe beter het materiaal is beschermd tegen water.

Bij het kiezen van een bikepacking tent is het belangrijk om rekening te houden met de gewenste waterkolom, afhankelijk van het type weer waarmee je rekening wilt houden. Een waterkolom van 1500 mm is geschikt voor licht regenweer, terwijl een waterkolom van 2500 mm beter geschikt is voor zeer zware regen.

De waterkolom van een nylon tent wordt bepaald door een coating die op het stof wordt aangebracht. Deze coating kan na verloop van tijd minder waterafstotend worden en de waterkolom van de tent verlagen. Bij polyester tenten is het materiaal zelf waterdicht en blijft de waterkolom behouden zolang de tent niet versleten is. Er zijn middelen op de markt om de waterkolom van een nylon tent te verhogen door het aanbrengen van een nieuwe coating.

Gert Pellin EZ, Gert Pellin 29 december, 2022
Deel deze post
Labels
Het belang van een fietshelm tijdens het biketouren en bikepacken