Alle essentiële voorzieningen gebundeld
Ideaal zou zijn dat je met één app of site alle informatie bij de hand hebt. De ideale wereld bestaat spijtig genoeg niet. Maar dankzij het werk van duizenden vrijwilligers over heel de wereld komen we misschien toch in de buurt. OpenStreetMap is een opensource wegenkaart die zowel door de community als door grote bedrijven beheert wordt. Hierdoor overstijgt de informatie van deze kaart op verschillende locaties deze van onder andere Google Maps. En ja hoor, Openbare toiletten, Kampeerplaatsen en Drinkwater zijn vindbaar op deze kaart!
OpenStreetMap gebruiken voor essentiële voorzieningen
Openstreetmap gebruiken voor het vinden van essentiële voorzieningen is het gemakkelijkste via de app OsmAnd.De app is zowel voor Android als voor IOS beschikbaar.
Zoekresultaten voor kampeerplaatsen in OsmAnd
Kaartoverzicht toiletten in OsmAnd
OpenStreetMap bijwerken
Zoals ik al eerder vermeldde wordt OpenStreetMap onderhouden door een zeer grote community. En jij kunt hier heel gemakkelijk deel van uitmaken! Dit kan via een app zoals OsmAnd of via de site van openstreetmap zelf.
Om te starten met bijdragen dien je op openstreetmap.org eerst een account aan te maken. Dit moet je ook doen als je wilt bijdragen via een app. In osmand vind je de nodige functionaliteiten om bij te dragen in de plugin-manager.
Openbare toiletten
De grootste uitdaging tijdens een lange of meerdaagse fietstocht. Het vinden van een toilet als je zo hoognodig moet. In de natuur kun je wel even achter een struik kruipen. Maar wat in verstedelijkte gebieden?
Gelukkig heeft een Nederlands bedrijfje dit probleem aangepakt. Met de app HogeNood brengen ze de openbare toiletten in kaart. Deze app is zowel voor Android als voor IOS beschikbaar en de openbare toiletten zijn niet beperkt tot het Nederlands grondgebied.
Wat ook handig is aan deze app is dat je kunt zien of een toilet op het moment open is. Na je bezoek aan een toilet kun je een score geven zodat andere mensen verwittigd zijn als het een vuil en onderkomen hokje blijkt te zijn. Ook kun je zelf missende toiletten toevoegen aan de app.
Drinkbaar water
Drinkbaar water vinden is soms een hele uitdaging. In de bergen is het meestal veilig om rechtstreeks van de bergrivieren te drinken en in Zuid-Europese landen vind je bijna overal drinkfonteinen in dorpen en langs wandel- en fietswegen. Maar onder andere in België is het een hele uitdaging om drinkbaar water op openbare plaatsen te vinden.
Er zijn op het web enkele sites te vinden die deze plaatsen in kaart brengen. Ik heb tijdens mijn zoektocht alle drinkfonteinen die ik hier in de buurt ken zelf nog aan hun databases moeten toevoegen. Met andere woorden kun je ervan aan dat deze lijsten alles behalve compleet zijn. Maar alles is beter dan niets natuurlijk. Twee sites waar je terecht kunt zijn EauPotable.info en drinkingwater.directory. Als je vanop je smartphone zoekt is OsmAnd ook hier weer je beste optie om gemakkelijk de gewenste plaatsen te vinden.
EauPotable combineert de informatie van OpenStreetMap met een eigen database, waar je zelf ook gemakkelijk fonteinen aan kunt toevoegen. Het nadeel is echter dat ze vooral op België gefocused zijn en buiten Europa zelfs bijna geen informatie tonen. Een tweede nadeel is dat de data die via hun site wordt toegevoegd niet aan OpenStreetMap toegevoegd wordt.
DrinkingWater.directory Is wel wereldwijd maar toont enkel de informatie die op OpenStreetMap terug te vinden is en heeft geen functionaliteit om verbeteringen aan te brengen. Aangezien de site van OpenStreetMap beperkte zoekfuncties heeft is het wel een goed alternatief als je niet via de app OsmAnd wilt werken.
(Wild)Kamperen
Wildkamperen is in de meeste landen verboden. Er wordt echter wel een onderscheid gemaakt tussen kamperen en bivakken. Bivakken betekent dat je één of maximum enkele nachten op een locatie verblijft en dan terug verder trekt. Bivakken wordt vaak gedoogd en is in de meeste landen legaal met toestemming van de grond-eigenaar.
Om het iets gemakkelijker te maken om een geschikte locatie te vinden hebben sommige landen bivak-zones ingericht. Per land, of soms zelfs per gebied moet je op een aparte site terecht om de locaties en de bijbehorende regelgeving te raadplegen. Gelukkig kun je alle officiële plaatsen ook op OpenStreetMap terugvinden.
Tegenwoordig zijn er ook online initiatieven waar grond-eigenaren een stukje grond kunnen ter beschikking stellen. zoals welcome to my garden hier in België.