Het belang van een fietshelm tijdens het biketouren en bikepacken

Een fietshelm is een onmisbaar onderdeel van het fietsen, ongeacht of je nu op de racefiets, mountainbike of op een touringfiets rijdt. Helmen beschermen niet alleen je hoofd tegen harde klappen, ze helpen ook om hersenletsel en andere ernstige verwondingen te voorkomen in het geval van een ongeluk of valpartij. Eén slechte val kan de rest van je leven bepalen.

Waarom een fietshelm dragen tijdens het biketouren en bikepacken

Het dragen van een fietshelm is extra belangrijk tijdens het biketouren of bikepacken, omdat je vaak lange afstanden aflegt en daarbij vaak op onbekend terrein of op wegen rijdt die niet specifiek voor fietsers zijn aangelegd. Dit betekent dat het risico op valpartijen of andere ongelukken groter is dan wanneer je op een gecontroleerde route of op een veilig fietspad fietst.

Bovendien hebben veel mensen die gedurende langere tijd achter elkaar fietsen een verminderde reactiesnelheid, wat het risico op ongelukken vergroot. Een helm kan helpen om de gevolgen van een ongeluk te verminderen, zelfs als je minder alert bent dan normaal.

Hoe kies je de juiste fietshelm?

Er zijn veel verschillende soorten fietshelmen op de markt, dus het kan soms moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Bij het kiezen van een helm is het belangrijk om rekening te houden met je eigen behoeften en comfort. Hier zijn enkele dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een fietshelm:

  • Pasvorm: Zorg ervoor dat de helm comfortabel zit en goed aansluit op je hoofd. Als de helm te los zit, kan hij afzakken bij een val en biedt hij minder bescherming. Als de helm te strak zit, kan dit leiden tot hoofdpijn en ongemak tijdens het rijden.
  • Ventilatie: Als je tijdens het biketouren of bikepacken lange afstanden aflegt, wil je waarschijnlijk een helm met goede ventilatie, zodat je hoofd koel blijft.
  • Gewicht: Het gewicht van de helm kan ook een rol spelen, vooral als je lange afstanden aflegt. Een lichtgewicht helm is vaak comfortabeler om te dragen.
  • Geschiktheid voor het gebruik: Er zijn specifieke helmen voor racefietsen, mountainbikes en touringfietsen. Kies een helm die geschikt is voor het type fietsen dat je doet. Bovendien zijn er helmen met extra bescherming voor het achterhoofd of met een bevestiging voor een fietsbril, afhankelijk van je specifieke behoeften.
  • Kwaliteit: Zoek naar een helm van goede kwaliteit die voldoet aan de veiligheidsstandaarden van de industrie. Je investeert in je eigen veiligheid, dus het is belangrijk om een helm te kiezen die betrouwbaar en duurzaam is.

Maak je helm een gewoonte

Veel mensen zetten geen helm op omdat het onwennig aanvoelt. Maak er darom een gewoonte van om altijd je helm op te zetten als je op de fiets kruipt, ook voor de kleinste, veiligste rit naar vrienden die om de hoek wonen. Door er een gewoonte van te maken een helm te dragen zal het al snel onwennig en onconfortabel aanvoelen als je je helm vergeet op te zetten.

Nakijken van je helm

ConclusieHet is belangrijk om je fietshelm regelmatig te inspecteren op barsten of andere schade. Als je helm gebarsten is, is hij niet langer veilig en moet hij onmiddellijk vervangen worden. Als je met je helm op je hoofd bent gevallen, is het ook aan te raden om een nieuwe helm aan te schaffen, omdat de helm intern kan beschadigd zijn, wat niet altijd zichtbaar is aan de buitenkant.

Fabrikanten raden meestal aan om je helm om de paar jaar te vervangen, ook al is er geen schade zichtbaar. Ze beweren dat de foam van de helm degradatie ondergaat door bijvoorbeeld zweet. Dit blijkt echter niet waar te zijn volgens onderzoek en is meer een verkoopargument. Je kunt dus gerust je 10 jaar oude helm blijven gebruiken als je hem comfortabel vindt en er niets mee is gebeurd.

Als je met je helm bent gevallen, is het ook handig om te kijken naar de garantiebepalingen van de fabrikant. Sommige merken, zoals Specialized, bieden bijvoorbeeld een valgarantie, wat betekent dat ze korting geven op een nieuwe helm als je met een oude helm van hetzelfde merk bent gevallen.

Conclusie

Het dragen van een fietshelm tijdens het biketouren en bikepacken is van levensbelang. Het kan het verschil maken tussen een ongeluk met blijvende gevolgen en een kleine valpartij zonder verwondingen. Neem de tijd om de juiste helm te kiezen en zorg ervoor dat je je hoofd beschermt tijdens elke rit.

dans News
Gert Pellin EZ, Gert Pellin 28 décembre, 2022
Partager ce poste
Étiquettes
Fietsreistips: zo maak je je kleren op de weg schoon en droog
Essentiële technieken voor hygiëne tijdens je volgende fietsreis