fbpx
Pellin - Unleash the Biker

essentiële voorzieningen vinden

Soms is het een uitdaging om essentiële voorzieningen te vinden. Ergens waar je naar het toilet kunt gaan, drinkwater bij kunt vullen of de nacht legaal en veilig kunt doorbrengen in je tent. Gelukkig zijn er deze nuttige apps en sites voor essentiële voorzieningen.

Alle essentiële voorzieningen gebundeld

Ideaal zou zijn dat je met één app of site alle informatie bij de hand hebt. De ideale wereld bestaat spijtig genoeg niet. Maar dankzij het werk van duizenden vrijwilligers over heel de wereld komen we misschien toch in de buurt. OpenStreetMap is een opensource wegenkaart die zowel door de community als door grote bedrijven beheert wordt. Hierdoor overstijgt de informatie van deze kaart op verschillende locaties deze van onder andere Google Maps. En ja hoor, Openbare toiletten, Kampeerplaatsen en Drinkwater zijn vindbaar op deze kaart!

OpenStreetMap gebruiken voor essentiële voorzieningen

Openstreetmap gebruiken voor het vinden van essentiële voorzieningen is het gemakkelijkste via de app OsmAnd.De app is zowel voor Android als voor IOS beschikbaar.

Klik in OsmAnd bovenaan het scherm op het vergrootglas. Hier kun je zowel naar adressen als naar nuttige plaatsen zoeken. Eens je het juiste trefwoord hebt ingegeven krijg je een lijst van resultaten in je directe omgeving. Boven de resultaten heb je ook de optie “Toon TREFWOORD op de kaart” waarmee je alle nuttige plaatsen op het kaart-overzicht gepresenteerd krijgt. Dit is vooral handig als je een route in OsmAnd aan het volgen of uit stippelen bent.

Trefwoorden in OsmAnd (Nederlandstalig)

OpenStreetMap bijwerken

Zoals ik al eerder vermeldde wordt OpenStreetMap onderhouden door een zeer grote community. En jij kunt hier heel gemakkelijk deel van uitmaken! Dit kan via een app zoals OsmAnd of via de site van openstreetmap zelf.

Om te starten met bijdragen dien je op openstreetmap.org eerst een account aan te maken. Dit moet je ook doen als je wilt bijdragen via een app. In osmand vind je de nodige functionaliteiten om bij te dragen in de plugin-manager. Ik ga er echter niet verder op in gaan in dit artikel maar zal er binnenkort wel nog meer in detail over schrijven.

Openbare toiletten

De grootste uitdaging tijdens een lange of meerdaagse fietstocht. Het vinden van een toilet als je zo hoognodig moet. In de natuur kun je wel even achter een struik kruipen. Maar wat in verstedelijkte gebieden?

Gelukkig heeft een Nederlands bedrijfje dit probleem aangepakt. Met de app HogeNood brengen ze de openbare toiletten in kaart. Deze app is zowel voor Android als voor IOS beschikbaar en de openbare toiletten zijn niet beperkt tot het Nederlands grondgebied.

Wat ook handig is aan deze app is dat je kunt zien of een toilet op het moment open is. Na je bezoek aan een toilet kun je een score geven zodat andere mensen verwittigd zijn als het een vuil en onderkomen hokje blijkt te zijn. Ook kun je zelf missende toiletten toevoegen aan de app.

Drinkwater

Drinkbaar water vinden is soms een hele uitdaging. In de bergen is het meestal veilig om rechtstreeks van de bergrivieren te drinken en in Zuid-Europese landen vind je bijna overal drinkfonteinen in dorpen en langs wandel- en fietswegen. Maar onder andere in België is het een hele uitdaging om drinkbaar water op openbare plaatsen te vinden.

Er zijn op het web enkele sites te vinden die deze plaatsen in kaart brengen. Ik heb tijdens mijn zoektocht alle drinkfonteinen die ik hier in de buurt ken zelf nog aan hun databases moeten toevoegen. Met andere woorden kun je ervan aan dat deze lijsten alles behalve compleet zijn. Maar alles is beter dan niets natuurlijk. Twee sites waar je terecht kunt zijn EauPotable.info en drinkingwater.directory. Als je vanop je smartphone zoekt is OsmAnd ook hier weer je beste optie om gemakkelijk de gewenste plaatsen te vinden.

EauPotable combineert de informatie van OpenStreetMap met een eigen database, waar je zelf ook gemakkelijk fonteinen aan kunt toevoegen. Het nadeel is echter dat ze vooral op België gefocused zijn en buiten Europa zelfs bijna geen informatie tonen. Een tweede nadeel is dat de data die via hun site wordt toegevoegd niet aan OpenStreetMap toegevoegd wordt.

DrinkingWater.directory Is wel wereldwijd maar toont enkel de informatie die op OpenStreetMap terug te vinden is en heeft geen functionaliteit om verbeteringen aan te brengen. Aangezien de site van OpenStreetMap beperkte zoekfuncties heeft is het wel een goed alternatief als je niet via de app OsmAnd wilt werken.

(Wild)kamperen

Wildkamperen is in de meeste landen verboden. Er wordt echter wel een onderscheid gemaakt tussen kamperen en bivakken. Bivakken betekent dat je één of maximum enkele nachten op een locatie verblijft en dan terug verder trekt. Bivakken wordt vaak gedoogd en is in de meeste landen legaal met toestemming van de grond-eigenaar.

Om het iets gemakkelijker te maken om een geschikte locatie te vinden hebben sommige landen bivak-zones ingericht. Per land, of soms zelfs per gebied moet je op een aparte site terecht om de locaties en de bijbehorende regelgeving te raadplegen. Gelukkig kun je alle officiële plaatsen ook op OpenStreetMap terugvinden.

Tegenwoordig zijn er ook online initiatieven waar grond-eigenaren een stukje grond kunnen ter beschikking stellen.

Bivak-zones per land

België

In België zijn er verschillende officiële bivakzones voorzien die gemakkelijk terug te vinden zijn op bivakzones.be. Uiteraard zijn deze ook terug te vinden in OpenstreetMap.

Een andere interessante site is WelcomeToMyGarden. Deze site heeft zijn levenslicht gezien tijdens de covid-19 periode en heeft op zeer korte tijd een groot aantal particuliere bivakzones in kaart weten te brengen. Dit niet enkel in België maar in heel Europa en zelfs in beperkte mate over de hele wereld.

welcometomygarden.org
Regels voor Bivakzones

Nederland

Net als in België had Nederland vroeger een aantal officiële bivakplaatsen voorzien. De regels zijn nagenoeg dezelfde als in België.

Ten gevolge van covid-19 heeft Nederland de officiële paalkamperlocaties gesloten. Waarschijnlijk zullen deze definitief gesloten blijven.

Een alternatief zijn de Natuurkampeertereinen. Deze moeten gereserveerd worden en zijn betalend. Persoonlijk zou ik eerder opteren om een gewone camping te zoeken, deze zijn vaak goedkoper. Verder kun je op Welcome To My Garden ook enkele plekjes in Nederland terugvinden.

Regels voor Paalkampeerlocaties

Duitsland

In duitsland is (nood-)bivakken over het algemeen toegestaan. Er zijn steeds meer officiële bivakzones in Duitsland, maar hier moet je vaak reserveren en een kleine vergoeding betalen. Ook zijn de regels verschillend voor elke regio.

Heb je geen zin om je te verstoppen, en wil je er zeker van zijn dat je geen regels overtreedt? Dan is de gemakkelijkste optie in Duitsland bivakken bij particulieren. De site 1NITE TENT bundelt deze particuliere kampeerplaatsen op een overzichtelijke kaart.

1NITE TENT

Frankrijk

In Frankrijk is het bijna overal toegestaan te bivakken. Behalve in de nationale parken de Vanoise en de Cevennes en langs de GR20 in Corsica, hier is het verboden.

Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, ...

Hoe zuidelijker je trekt, hoe vager de regelgeving blijkt te zijn. De regels zijn meestal zeer lokaal en verschillen ook naargelang het soort landschap. Informeren naargelang je route is dus de boodschap. Algemeen geldt wel de regel in de bergen dat het boven de boomgrens legaal is te bivakken.

Scandinavische landen

In de Scandinavische landen is er veel minder bevolking dan in West-Europa. Dit brengt met zich mee dat er ook veel minder regels nodig zijn om de natuur te vrijwaren. Algemeen mag je dus stellen dat je overal in de natuur mag bivakken. Maar uiteraard geldt hier ook de belangrijke regel; “Leave no trace”.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don’t Stop Here

“A bicycle ride around the world begins with a single pedal stroke” – Scott Stoll

Blijf op de hoogte

Bedankt voor je interesse in “Pellin – Unleash the biker”

Wil je graag op de hoogte blijven over onder andere
toekomstige reizen en nieuwe diensten of producten?
Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief

Neem contact op

Had je graag wat meer informatie?

Stel hieronder uw vraag en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.

%d bloggers liken dit: